Glosar de termeni

Nu stii ce inseamna un anumit cuvant? Cauta in glosarul de termeni oftalmologici

Acomodatia

Capacitatea cristalinului (lentila naturala a ochiului) de a ajusta - si cu ajutorul musculaturii ochiului - de a focaliza un obiect aflat fie la aproape, intermediar sau la distanta.

DMV (Degenerescenta maculara legata de varsta)

O conditie oculara in care se deterioreaza progresiv centrul retinei (macula), afectand vederea centrala.

Grila Amsler:

Un tabel cu o retea de linii si un punct in mijloc folosit pentru a afla daca este afectata vederea centrala.

Antioxidanti

Sunt acei nutrienti care neutralizeza si dezactiveaza radicalii liberi.

Astigmatism

O conditie oculara in care corneea are o forma neregulata, lucru care impiedica focalizarea corecta a razelor de lumina astfel incat atat obiectele de la aproape cat si cele de la distanta apar neclare sau deformate. Ochelarii sau lentilele de contact torice corecteza astigmatsimul.

Cataracta

Reprezinta o opacifiere a cristalinului (lentila naturala a ochiului) astfel incat lumina nu poate trece catre retina.

Cornee

Este membrana externa, transparenta, sub forma de cupola, care acopera irisul, pupila si camera anterioara a globului ocular. Face parte din sistemul optic care transmite si focalizeaza lumina la nivelul ochiului.

Lentile de contact de port zilnic

Lentile de contact care se poarta pe timp de zi (in conditii de ochi deschis) (10 - 12 ore pe zi) si care se scot pe parcursul noptii (perioadei de somn) pentru curatare si dezinfectare.

Lentile de contcat de unica folosinta

Lentile de contact care se inlocuiesc si se arunca dupa fiecare purtare (sunt doar pentru purtare zilnica).

Lentile de contact de port extins / continuu

Lentile de contact care se pot purta si pe parcursul somnului (noptii) de la una si pana la 30 zile / nopti de purtare continua fara sa fie necesara scoaterea lor pentru curatare si dezinfectare.

Radicali liberi

Sunt molecule instabile care desfac alte structuri moleculare, provocand afectiuni la nivelul ochiului.

Lentile rigide gaz-permeabile (RGP)

Un tip de lentile de contact fabricate dintr-un material plastic rezistent ce permite trecerea facilitata a oxigenului si care se folosesc pentru modificarea formei corneei.

Lentile de contact dure

Primele tipuri de lentile de contact, fabricate dintr-un material plastic inflexibil numit PMMA (polimetilmetacrilat). Desi corectau vederea, aceste lentile rigide nu permiteau oxigenarea corespunzatoare a corneei.

Hipermetropie

O conditie oculara in care globul ocular este mai scurt si aplatizat, lucru care impiedica focalizarea razelor de lumina pe retina. Persoanele cu hipermetropie vad neclar la toate distantele si utilizeaza in permanenta acomodatia.

Cristalin

Structura anatomica transparenta, dublu convexa din spatele irisului. Aceasta lentila ajuta la focalizarea imaginilor pe retina si este responsabila in special pentru reglajul detaliilor fine.

Macula

Zona din ochi (de la nivelul retinei) responsabila pentru vederea centrala.

Miopie

O conditie oculara in care globul ocular este mai lung, lucru care impiedica focalizarea razelor de lumina pe retina. Persoanele cu miopie vad neclar la distanta.

Nerv optic

Structura nervoasa din spatele globului ocular, responsabila cu transmiterea impulsului vizual de la nivelul retinei la creier.

Specialist oftalmolog

Un medic specializat in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor oculare. Acesta efectueaza examinarea oftalmologica, trateaza diversele afectiuni, prescrie medicatie si realizeaza interventii chirurgicale oftalmologice. Pot prescrie retete de ochelari sau de lentile de contact. Pentru determinarea dioptriilor (pentru ochelari sau lentile de contact) pot fi ajutati sau chiar inlocuiti de catre optometristi.

Optician

Acea persoana specializata in optica medicala (diferita de medicul oftalmolog sau de optometrist), care se ocupa cu consilierea in ceea ce priveste corectia cu ochelari sau lentile de contact si respectiv cu realizarea ochelarilor si instruirea purtatorilor de lentile de contact.

Optometrist

Un specialist in examinarea functiilor vizuale si a sanatatii oculare. Poate diagnostica diverse afectiuni sau tulburari oculare, poate prescrie corectii vizuale cu ochelari sau lentile de contact si poate adapta persoane cu lentile de contact.

Ortokeratologie

O metoda de corectie a unei tulburari de vedere, cum ar fi miopia, in cadrul careia persoana respectiva poarta pe parcursul somnului (noptii) lentile de contact rigide pentru a modifica forma corneei astfel incat acea persoana vede clar temporar fara sa mai necesite corectie.

Prezbiopie

O conditie oculara asociata cu inaintarea in varsta, in care cristalinul (lentila ochiului) devine rigid si lipsit de elasticitate, astfel incat nu-si mai poate modifica forma pentru a focaliza la aproape. Se poate corecta cu ochelari monofocali pentru aproape, ochelari bifocali sau progresivi si respectiv cu lentile de contact multifocale.

Refractie

Test pentru determinarea tulburarilor de vedere (erorilor refractive - de focalizare) de la nivelul ochiului si respectiv pentru a stabili mijloacele adecvate de corectie.

Retina

Strat de celule fotosensibile de la nivelul polului posterior al globului ocular. Retina transforma informatia optica (imaginea) in impuls neurologic care este apoi transmis la creier prin intemediul nervului optic.