Vederea la Seniori

 


Pe scurt - Ochii seniorilor

In sfarsit ai timp sa te concentrezi asupra ta. Timp pentru a citi o carte sau pentru a juca golf. Si poti sa te bucuri de vederea ta inca buna.

Este un fapt demonstrat ca vederea ta se modifica pe masura ce inaintezi in varsta, uneori semnificativ-dar acest lucru nu trebuie sa compromita stilul tau de viata. Poate fi greu sa vezi in intuneric, sau poti fi orbit de drumurile luminoase sau de soarele reflectat pe sosea in timp ce conduci sau te plimbi.

Examenele oftalmologice regulate sunt cu atat mai importante cu cat te apropii de varste inaintate. Asigura-te ca mergi la control la medicul tau oftalmolog si afla cat mai multe despre potentialele tulburari de vedere. Fiind bine informat, poti recunoaste semne care indica posibile afectiuni - si foarte probabil sa vindeci sau sa incetinesti o afectiune oftalmologica.  

Poate nu realizezi ca problemele de sanatate ale unor parti din corpul tau pot afecta de asemenea si capacitatea vederii tale. In mod special, diabetul si hipertensiunea arteriala pot conduce la tulburari de vedere, in special daca aceste boli sunt netratate. Cand iti faci un control oftalmologic, informeaza-ti medicul despre toate problemele de sanatate si istoricul afectiunilor existente in cadrul membrilor familiei tale. Cu cat specilaistul tau oftalmolog stie mai multe, cu atat vei fi mai bine protejat impotriva pierderii vederii.

Pe termen lung pentru sanatatea oculara sunt de asemenea importante miscarea fizica, dieta si odihna. Sportul imbunatateste circulatia sanguina care creste nivelul de oxigen la nivelul ochilor si duce la indepartarea toxinelor. Asigura-te ca mananci alimente bogate in antioxidanti si ca te odihnesti suficient. Studiile au aratat ca mineralele antioxidante si alte vitamine pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si incetini sau preveni anumite boli. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot dauna celulelor ochilor, ceea ce poate duce la afectiuni de vedere serioase, ca de exemplu cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta.   

Ingrijirea corespunzatoare a ochilor nu trebuie neaparat sa fie costisitoare si merita fiecare ban. Asigurarea obligatorie de sanatate acopera costul examenului oftalmologic de rutina, precum si tratamentele pe care ti le va prescrie medicul.