Nou nascuti

 


Tulburarile de vedere la copii

Daca suspicionezi o problema sau un comportament straniu legat de vederea bebelusului tau, contacteaza imediat medicul oftalmolog. In timp ce la majoritatea copiilor ochii se dezvolta normal, unele tulburari pot sa apara foarte devreme.

Descopera semnele asociate cu potentiale tulburari de vedere, invata ce trebuie sa urmaresti si ce trebuie sa faci atunci cand bebelusul tau are nevoie de ingrijire speciala.

Semne dupa care sa te uiti:

Ochi incrucisati Un ochi fuge catre interior sau exterior, sau ochii par a se misca independent, astfel incat nu pot lucra impreuna. Acest fenomen este cunoscut ca si strabism, o tulburare oculara care poate si trebuie sa fie tratata.

Stiai ca? - Un copil din 20 priveste crucis sau are probleme de fixatie. Aproape jumatate dintre toate aceste cazuri nu sunt depistate pana dupa varsta de 5 ani, mult prea tarziu pentru a mai putea fi tratate eficient.
Pleoapa cazuta Daca una dintre pleoapele bebelusului sta cazuta peste ochi si pare sa ii blocheze vederea, copilul tau poate sa dezvolte ambliopie, tulburare cunoscuta si ca "ochi lenes". Ambliopia poate sa apara atunci cand bebelusul priveste crucis si dupa primele trei luni de viata. Un ochi devine mai puternic decat celalalt, ducand la incetosarea sau slabirea vederii la ochiul mai slab. Aceasta tulburare poate fi tratata de catre un specialist oftalmo-pediatru, prin blocarea ochiului mai puternic cu un pansament ocluzor pe o perioada extinsa - saptamani sau luni - pentru a forta si intari astfel ochiul mai slab.
Pupila alba, laptoasa In cazuri rare, bebelusii pot sa dezvolte cataracta congenitala la unul sau ambii ochi. Aceasta apare ca o membrana alba laptoasa ce acopera pupila si de obicei se observa la nastere. Vestea buna este ca medicul ofatlmolog poate corecta acesta tulburare printr-o interventie chirurgicala, inlocuind cristalinul afectat cu unul artificial, transparent si restabilind astfel vederea copilului.
Conjuntivita Daca ochii bebelusului tau sunt rosii si iritati, ei pot sa prezinte o afectiune comuna numita conjuntivita. Este o tulburare temporara ce se poate tratata prin instilatii de picaturi ofatlmice prescrise de catre un medic ofatlmolog.
Ochi care oscileaza Daca ochii bebelusului tau par sa se miste rapid dintr-o parte in alta, sa oscileze, sau acesta sa te priveasca ciudat, gandeste-te ca poate fi unul dintre cei 670 de nou nascuti anual cu nistagmus. Aceasta tulburare reprezinta un semnal de alarma precum ca ochii copilului tau nu se dezvolta normal. Daca ai rude cu nistagmus, sau ai avut chiar tu in trecut, e posibil ca si bebelusul tau sa fie afectat - de aceea este foarte important sa-i mentionezi medicului oftalmolog despre antecedentele tale de nistagmus sau despre cele existente in familie.

 

Glaucomul la nou nascuti si copii

Foarte rar, un bebelus se poate naste cu glaucom congenital.

Bebelusii cu glaucom prezinta semne si simptome specifice pe care le poti recunoaste imediat ca fiind neobisnuite. Deseori, acestor copii nu le place lumina puternica si soarele. Ochii lor pot lacrima mai mult decat in mod normal sau pot exista diferente de marime intre cei doi ochi. De asemenea ei pot avea ochii mai protruzionati (exoftalmici) si congestionati.

Prematurii

Asigura-te ca informezi specialistul oftalmolog daca bebelusul tau a fost nascut prematur, deoarece ochii prematurilor se dezvolat mai lent fata de copiii nascuti la termen. In unele cazuri, bebelusii prematuri pot prezenta si retinopatie de prematuritate, o afectiune care necesita tratament de specialitate.