Nou nascuti

 


Protejeaza vederea bebelusului tau

Atunci cand bebelusul tau abia se poate rostogoli, pare mult prea devreme sa te gandesti la siguranta micutului tau. Cu toate acestea bebelusii sunt curiosi prin natura lor. Pana la urma, este de "datoria" lor sa descopere lumea inconjuratoare - si de datoriata ca, in calitate de parinte, sa-i protejezi.

Fa din casa ta un loc sigur pentru bebelusul tau

Atunci cand bebelusul tau este in casa, se pare ca un numar impresionant de obiecte periculoase apar la tot pasul in calea lor! Cutite, cleme, pioneze, umerase, pixuri si creioane si orice fel de obiecte taietoare si ascutite devin deodata un pericol pentru micutul tau. La fel de periculoase sunt si spay-urile, parfumurile si orice produs chimic care poate ajunge intr-o clipa in ochii bebelusului tau.

Nu este usor sa-i tinem departe de pericole pe micutii nostrii, dar tot ceea ce facem pentru a-i proteja are si alte beneficii. Iata cateva sfaturi si idei pentru a-ti transforma casa, masina si chiar locul de joaca intr-un mediu sigur pentru bebelusul tau:

 • Evita jucariile cu margini ascutite si tine deoparte jucariile pentru copii mai mari
 • Verifica toate obiectele de la locul de joaca
 • Nu lasa la indemana copiilor substante chimice
 • Pune balustrade de protectie si cu siguranta la scari
 • Protejeaja colturile ascutite ale obiectelor de mobilier

Primul ajutor

In ciuda tuturor masurilor de precautie pe care le iei, accidentele se pot intampla. Daca bebelusul tau se raneste la ochi, poti fi tentat sa te gandesti ca trece daca clatesti cu putina apa rece. Totusi, nu e usor si nu esti in masura sa judeci severitatea si gradul de extindere al unei rani, asa ca trebuie intotdeauna sa ceri asistenta medicala de specialitate. Este cel mai bun mod de a proteja vederea bebelusului tau.

Iata cateva sfaturi in caz de accident (acestea nu pot inlocui asistenta medicala de specialitate):

 • Traumatisme ale ochiului: daca bebelusul este lovit in ochi, aplica un pansament steril, protector la nivelul ochiului. Asigurate ca nu apasa asupra ochiului. Cere imediat asistenta medicala de specialitate.
 • Corpii straini: daca a intrat un obiect ( corp strain) in ochiul copilului, nu incerca sa-l scoti; poti rupe tesuturile delicate, sau sa bagi obiectul si mai mult. Aplicaa un pansament steril, protector la nivelul ochiului. Asigurate ca nu apasa asupra ochiului. Cere imediat asistenta medicala de specialitate.
 • Ochi vanat: daca bebelusul este lovit in zona ochiului pune un cub de gheata, sau un obiect rece peste ochi. Cere imediat asistenta medicala de specialitate.
 • Arsura chimica: daca ochiul bebelusului a suferit o arsura chimica, clateste-l cu apa proaspata pentru cel putin 15-20 minute; tine capul copilului sub jetul de apa de la chiuveta sau foloseste o cana curata cu care sa torni apa in ochiul lui; in timp ce clatesti tine ochiul cat mai deschis posibil cu ajutorul degetelor pentru a asigura o clatire cat mai buna. Cere imediat asistenta medicala de specialitate.

 

Soarele si bebelusul tau

Soarele poate fi daunator pentru ochii bebelusului tau. Ia masuri simple de precautie pentru a-ti proteja micutul atunci cand iese afara din casa:

 • Protejeaza-le ochii - asigura-te ca ochelarii pentru copii le ofera protectia de care au nevoie; alege ochelari de soare atat cu protectie UVA, cat si cu protectie UVB, pentru a putea bloca ambele forme de raze ultraviolete.
 • O palarie cu bor va ajuta la blocarea soarelui indirect, care poate intra in ochi pe langa marginea ochelarilor de soare.

Afla mai mult