Nou nascuti

 


Examinarea oftalmologica a ochilor bebelusului tau

Singurul si cel mai bun mod de a proteja vederea copilului tau este examinarea oftalmologica regulata. Anumite infectii sau afectiuni, congenitale sau dobandite, pot fi deja prezente la nastere sau sa apara la scurt timp dupa aceasta. Totusi, atunci cand sunt diagnosticate si tratate la timp, se reduce semnificativ si impactul acestora.

In concluzie, mergi cu bebelusl tau la un control oftalmologic pana la 6 luni sau cat mai repede daca medicul pediatru considera necesar acest lucru si apoi in mod regulat conform recomandarilor specialistului oftalmolog. Este cadoul pe care il poti face vederii micutului tau!

Pregateste-te pentru controlul oftalmologic al bebelusului tau

Baby Eye ExamPregateste-te pentru examenul oftalmologic folosind lista utila propusa, conceputa sa te ajute sa strangi informatiile legate de vederea copilului tau. Asigura-te ca informezi specialistul oftalmolog in legatura cu orice modificari in istoricul sanatatii oculare a familiei tale, deoarece multe dintre acestea se pot mosteni.

Testarea vederii bebelusului

Probabil ca medicul pediatru, folosind jucarii care fac zgomote, deja a testat vederea bebelusului tau pentru a putea determina abilitatea acestuia de a focaliza, de a recunoaste culori si de a percepe grosimi sau adancimi.

  • Dominanta Utilizand jucarii care fac zgomote medicul pediatru va acoperi si va descoperi imediat fiecare ochi pentru a testa care este ochiul dominant eye
  • Abilitatea de a fixa Medicul pediatru va misca un obiect in fata ochilor bebelusului tau pentru a observa daca ochii pot vedea si urmari un obiect.
  • Coordonarea muschilor oculari Medicul pediatru va misca o lumina sau jucarii interesante prin fata ochilor bebelusului tau, pentru a putea testa abilitatea acestuia de a vedea clar la aproape si la distanta.
  • Raspunsul pupilei la lumina Medicul va lumina ochiul bebelusului cu un fascicul luminos mic si va urmari reactia pupilei. Pupila in mod normal se va micsora foarte rapid ca raspuns la lumina.
  • Sanatatea pleoapei si functionalitatea ei Pediatrul va examina fiecare pleoapa pentru a se asigura ca functioneaza normal. Astfel, el va verifica starea pleoapei (daca este cazuta, inflamata), precum si orice alte semne care releva daca ochii copilului tau necesita o ingrijire mai atenta.

Daca pediatrul constata ca ceva este in neregula, te va indruma sa-ti duci bebelusul la un medic specialist oftalmolog care ii va face o evaluare mai aprofundata a ochilor.

Examinarea oftalmologica detaliata:

Este important sa-ti duci bebelusul la un medic specialist oftalmolog pentru primul lui control la 6 luni chiar daca nu exista nici un semn ca ar avea probleme. Un medic oftalmolog efectueaza toate testele necesare pentru eveluarea completa a vederii bebelusului tau. Acest lucru este esential daca exista probleme oftalmologice in familie.

Specialistul oftalmolog va efectua cateva teste pe care le-ati vazut probabil in cabinetul medicului pediatru, dar si alte teste in plus:

  • Corectia vederii Oftalmologul va folosi cateva picaturi oculare pentru a dilata pupila copilului, creind astfel o fereastra mai buna catre fundul ochilor bebelusului tau. Dilatarea permite doctorului sa verifice eventuale tulburari de vedere, ca de exemplu miopia, hipermetropia si astigmatismul Dureaza aproximativ 45 de minute pana ce picaturile isi fac efectul, vor incetosa vederea copilului si vor cauza o usoara sensibilitate la lumina timp de cateva ore. Folosind un retinoscop, medicul va misca lumina pentru a o reflecta in pupila. Forma reflectiei il ajuta pe doctor sa vada daca bebelusul tau are probleme oftalmologice care necesita corectie.
  • Interiorul si fundul de ochi Dupa dilatarea ochilor bebelusului tau si indepartarea sursei de lumina, doctorul va utiliza un instrument special denumit oftalmoscop ca sa vada retina si nervul optic din spatele ochiului. Acesta este locul in care apar primele semne ale unei posibile probleme oculare.
  • Teste pentru o problema specifica Fii sigura ca discuti despre orice alte motive de ingrijorare pe care le ai in legatura cu ochii bebelusului tau, ca de exemplu strabismul sau nistagmus, iar medicul tau va efectua cele mai potrivite teste si te va sfatui ce trebuie sa faci.