Nou nascuti

 


Descopera cum se dezvolta vederea bebelusului tau

Afla mai mult

Chiar din burtica bebelusii pot sa faca diferenta dintre lumina si intuneric. La nastere, ei pot sa distinga formele urmarind liniile de imbinare dintre lumina si intuneric. Apoi, la cateva saptamani percep si prima dintre culorile primare: rosu. Nu e de mirare ca prefera obiectele puternic contrastante in locul suprafetelor plane.

In primele lor saptamani si luni de viata, nou nascutii invata cum sa-si foloseasca ochii, iar ochii lor invata cum sa vada. Desi fiecare ochi are propria structura anatomica care le permite sa inceapa sa vada, cei doi ochi nu stiu inca cum sa functioneze impreuna - iar aceasta "vedere binoculara" se dezvolta rapid pe parcursul primelor saptamani si luni de viata.

Este extrem de important ca bebelusul tau sa inceapa, la un an, sa retina ceea ce vede si totodata sa asocieze imaginile cu lucrurile din jurul sau. Poti sa participi la dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a vederii bebelusului tau pe masura timpului pe care il petreceti impreuna. O stimulare corecta a vederii mareste gradul de atentie, curiozitatea si ajuta la dezvoltarea memoriei si a sistemului nervos. Astfel ca trebuie sa fii sigura ca bebelusul tau are o multime de lucruri interesante de vazut.

De la nastere pana la 3 luni: Vederea se dezvolta

Nou nascutii pot distinge doar pana la 20-30cm si percep doar nuantele de alb, negru si gri. Chiar dupa prima saptamana, bebelusul tau reactioneza la miscari si iti fixeaza fata. In curand el va incepe sa rada atunci cand te apropii. Acesta este un semn foarte important, bebelusul tau te vede si te recunoaste - un moment de recunostinta pentru orice parinte! (Nu uita sa notezi cand a zambit prima data.)

In urmatoarele 10-12 saptamani, vei observa ca bebelusul tau poate sa urmareasca obiecte in miscare si sa recunoasca lucruri, in special jucarii si alte obiecte cu forme ingrosate, contrastante. In timp ce se dezvolta vederea colorata, bebelusii incep sa perceapa mai intai culoarea rosie si ajung sa perceapa tot spectrul de culori pe masura ce ajung la 3 luni.

De la 4 la 6 luni: Bebelusii vad clar

Perceptia profunda si coordonarea ochiului cu mana incep sa se dezvolte in jurul varstei de 4 luni. Imediat bebelusul tau poate sa recunoasca un obiect si sa-l atinga, lucru care inainte era doar o intamplare.

Intre 4 si 6 luni, bebelusii pot recunoaste sticlutele, pot sa apuce jucariile pe care i le fluturati in fata si pot chiar sa se tarasca catre obiectele pe care vor sa le apuce. Vederea profunda se dezvolta si bebelusul tau poate sa vada obiectele din camera sau pe cele de pe terenul de joaca.

La 6 luni vederea bebelusului tau este complet dezvoltata. Vei descoperi cat de importanta este vederea in dezvoltarea abilitatilor bebelusului tau, respectiv pentru coodonarea miscarilor intregului corp - stat in picioare, mers.

De la 8 la 12 luni: Coordonarea miscarilor

Legatura dintre ochi, miscare si memorie devine mai puternica pe masura ce bebelusul tau se apropie de un an. Pe parcursul primului an o sa observi imbunatatiri considerabile cu privire la coordonarea miscarilor, atunci cand bebelusul loveste mingea, apuca jucarii sau alte obiecte mici (unele care chiar nu ar trebui, nu-i asa?) sau atunci cand mananca cereale sau bucati de fructe.

Activitatile care incurajeaza coordonarea ochi-mana, cum ar fi jocul cu cuburi si inele sau alte jocuri de precizie, il ajuta pe bebelus sa isi dezvolte abilitatile de a vedea un obiect, a-l atinge si mai apoi de a-l recunoaste.