Tulburari de vedere la nou nascuti si copii

 


Tulburari de vedere la nou nascuti si copii

Parintii sunt cei care trebuie sa observe primele semne care pot indica nevoile mai speciale ale copiilor in ceea ce priveste vederea. Nu ezita sa intrebi pediatrul sau medicul oftalmolog daca ai motive de ingrijorare legate de vederea copilului tau. Tulburarile minore se pot corecta foarte usor cu ochelari.

Orice alte tulburari de vedere sau afectiuni care nu pot fi corectate cu ochelari sau lentile de contact - pot fi observate de catre parinti sau descoperite in cadrul examinarilor oftalmologice precoce.

Iata cateva dintre cele mai comune tulburari de vedere:

Potrivit departamentului ce studiaza dezvoltarea vederii din cadrul Colegiului american de optometrie, aproximativ 25% dintre copii scolari din SUA necesita corectarea vederii. Iata cele mai frecvente tulburari de vedere:

  • Miopia afecteaza vederea la distanta. Copilul tau poate sa citeasca relativ usor, dar se va forta sa vada obiectele de pe terenul de joaca situate la distanta.
  • Hipermetropia determina vedere necalara la toate distantele. Un copil cu hipermetropie se chinuie sa vada clara un obiect, fie el aproape sau la distanta.
  • Astigmatism este o tulburare de vedere in general mostenita si care face ca toate imaginile sa fie neclare, deoarece razele de lumina nu se pot focaliza uniform in ochi. Atat obiectele de aproape cat si cele de la distanta pot fi in mod egal percepute distorsionat.

Aceste trei tulburari de vedere pot fi usor corectate cu ochelari sau lentile de contact.

Semne dupa care sa te uiti:

Daca suspicionezi o problema sau un comportament straniu legat de vederea copilului tau, contacteaza imediat medicul oftalmolog, indiferent de varsta copilului. In timp ce la majoritatea copiilor ochii se dezvolta normal, unele tulburari pot sa apara foarte devreme.

Descopera semnele asociate cu potentiale tulburari de vedere, invata ce trebuie sa urmaresti si ce trebuie sa faci atunci cand copilul tau are nevoie de ingrijire speciala.

Ochi incrucisati Un ochi fuge catre interior sau exterior, sau ochii par a se misca independent, astfel incat nu pot lucra impreuna. Acest fenomen este cunoscut ca si strabism, o tulburare oculara care poate si trebuie sa fie tratata.

Stiai ca? - Un copil din 20 priveste crucis sau are probleme de fixatie. Aproape jumatate dintre toate aceste cazuri nu sunt depistate pana dupa varsta de 5 ani, mult prea tarziu pentru a mai putea fi tratate eficient.
Pleoapa cazuta Daca una dintre pleoapele copilului sta cazuta peste ochi si pare sa ii blocheze vederea, copilul tau poate sa dezvolte ambliopie, tulburare cunoscuta si ca "ochi lenes". Ambliopia poate sa apara atunci cand copilul priveste crucis si dupa primele trei luni de viata. Un ochi devine mai puternic decat celalalt, ducand la incetosarea sau slabirea vederii la ochiul mai slab. Aceasta tulburare poate fi tratata de catre un specialist oftalmo-pediatru, prin blocarea ochiului mai puternic cu un pansament ocluzor pe o perioada extinsa - saptamani sau luni - pentru a forta si intari astfel ochiul mai slab.
Pupila alba, laptoasa In cazuri rare, copiii pot sa dezvolte cataracta congenitala la unul sau ambii ochi. Aceasta apare ca o membrana alba laptoasa ce acopera pupila si de obicei se observa la nastere. Vestea buna este ca medicul ofatlmolog poate corecta acesta tulburare printr-o interventie chirurgicala, inlocuind cristalinul afectat cu unul artificial, transparent si restabilind astfel vederea copilului.
Conjuntivita Daca ochii copilului tau sunt rosii si iritati, ei pot sa prezinte o afectiune comuna numita conjuntivita. Este o tulburare temporara ce se poate tratata prin instilatii de picaturi ofatlmice prescrise de catre un medic ofatlmolog.
Ochi care oscileaza Daca ochii copilului tau par sa se miste rapid dintr-o parte in alta, sa oscileze, sau acesta sa te priveasca ciudat, gandeste-te ca poate fi unul dintre cei 670 de nou nascuti anual cu nistagmus. Aceasta tulburare reprezinta un semnal de alarma precum ca ochii copilului tau nu se dezvolta normal. Daca ai rude cu nistagmus, sau ai avut chiar tu in trecut, e posibil ca si copilul tau sa fie afectat - de aceea este foarte important sa-i mentionezi medicului oftalmolog despre antecedentele tale de nistagmus sau despre cele existente in familie.