Copiii

 


Examinarea oftalmologica a ochilor copilului tau

Singurul si cel mai bun mod de a proteja vederea copilului tau este examinarea oftalmologica regulata. Tulburarile de vedere afecteaza unul din 20 de prescolari si unul din 4 scolari. Deoarece multe probleme de veedere incep la varste fragede, este foarte important ca cei mici sa primeasca ingrijirea oftalmologica corespunzatoare¹. Tulburarile de vedere pot afecta abilitatile de invatare, performanta fizica si increderea in sine. Daca acestea sunt netratate se pot inrautati si pot conduce la probleme mai grave - chiar la orbire.

Copiii ar trebui sa faca un control oftalmologic la 6 luni, la 3 ani, inainte de scoala, si apoi la fiecare doi ani sau conform recomandarilor specialistului oftalmolog. Medicul va determina daca copilul tau are nevoie de corectie a vederii si sa verifice daca exista tulburari oftalmologice generale.

www.preventblindness.org

Pregateste-te pentru controlul oftalmologic al copilului tau:

Pregateste-te pentru examenul oftalmologic folosind lista utila propusa, conceputa sa te ajute sa strangi informatiile legate de vederea copilului tau. Asigura-te ca informezi specialistul oftalmolog in legatura cu orice modificari in istoricul sanatatii oculare a familiei tale, deoarece multe dintre acestea se pot mosteni.

Probabil ca medicul pediatru deja a testat vederea copilului tau pentru a putea determina abilitatea acestuia de a focaliza, de a recunoaste culori si de a percepe grosimi sau adancimi.  Testele uzuale includ:

  • Dominanta Utilizand jucarii care fac zgomote medicul pediatru va acoperi si va descoperi imediat fiecare ochi pentru a testa care este ochiul dominant
  • Abilitatea de a fixa Medicul pediatru va misca un obiect in fata ochilor copilului tau pentru a observa daca ochii pot vedea si urmari un obiect.
  • Coordonarea muschilor oculari Medicul pediatru va misca o lumina sau jucarii interesante prin fata ochilor copilului tau, pentru a putea testa abilitatea acestuia de a vedea clar la aproape si la distanta.
  • Raspunsul pupilei la lumina Medicul va lumina ochiul copilului cu un fascicul luminos mic si va urmari reactia pupilei. Pupila in mod normal se va micsora foarte rapid ca raspuns la lumina.
  • Sanatatea pleoapei si functionalitatea ei Pediatrul va examina fiecare pleoapa pentru a se asigura ca functioneaza normal. Astfel, el va verifica starea pleoapei (daca este cazuta, inflamata), precum si orice alte semne care releva daca ochii copilului tau necesita o ingrijire mai atenta.

Daca pediatrul constata ca ceva este in neregula, te va indruma sa-ti duci copilul la un medic specialist oftalmolog care ii va face o evaluare mai aprofundata a ochilor. Oricum, copilul tau trebuie dus la un medic oftalmolog pana la varsta de 3 ani, chiar daca nu sunt semne ca are probleme cu vederea.  

Examinarea oftalmologica detaliata

Este important sa-ti duci copilul la un medic specialist oftalmolog pentru primul lui control la 6 luni, sau macar pana la 3 ani si apoi din nou la 5 ani, chiar daca nu exista nici un semn ca ar avea probleme. Un medic oftalmolog efectueaza toate testele necesare pentru eveluarea completa a vederii copilului tau. Acest lucru este esential daca exista probleme oftalmologice in familie.   

Specialistul oftalmolog va efectua cateva teste pe care le-ati vazut probabil in cabinetul medicului pediatru, dar si alte teste in plus:

  • Corectia vederii Oftalmologul va folosi cateva picaturi oculare pentru a dilata pupila copilului, creind astfel o fereastra mai buna catre fundul ochilor copilului tau. Dilatarea permite doctorului sa verifice eventuale tulburari de vedere, ca de exemplu miopia, hipermetropia si astigmatismul.  Dureaza aproximativ 45 de minute pana ce picaturile isi fac efectul, vor incetosa vederea copilului si vor cauza o usoara sensibilitate la lumina timp de cateva ore. Folosind un retinoscop, medicul va misca lumina pentru a o reflecta in pupila. Forma reflectiei il ajuta pe doctor sa vada daca copilul tau are probleme oftalmologice care necesita corectie.
  • Interiorul si fundul de ochi Dupa dilatarea ochilor copilului tau si indepartarea sursei de lumina, doctorul va utiliza un instrument special denumit oftalmoscop ca sa vada retina si nervul optic din spatele ochiului. Acesta este locul in care apar primele semne ale unei posibile probleme oculare.
  • Teste pentru o problema specifica Fii sigura ca discuti despre orice alte motive de ingrijorare pe care le ai in legatura cu ochii copilului tau, ca de exemplu strabismul sau nistagmus, iar medicul tau va efectua cele mai potrivite teste si te va sfatui ce trebuie sa faci.