Copiii

 


Intelege dezvoltarea vederii copilului tau

Doar pentru distractie

Desi cea mai mare dezvoltare fizica a ochilor are loc in primul an de viata, copiii continua sa-si imbunatateasca abilitatile vizuale pe toata perioada copilariei. Musculatura ochilor se intareste, iar conexiunile nervoase se inmultesc. Pe masura ce musculatura corpului copilului tau se dezvolta si devine mai coordonata, ochii copilului tau devin mai puternici si functioneaza impreuna mai eficient.  

Intre un an si trei ani, coordonarea dintre ochi, maini si corp permite copiilor sa ridice obiecte, sa se plimbe sau sa fuga dintr-un loc in altul, sa arunce si sa prinda o minge. Chiar vei vedea rafinamentul lor pe masura ce se imbunatateste coordonarea dintre maini si ochi. Intre timp, abilitatile lor vizuale ii ajuta sa asimileze informatii si sa invete lucruri despre lumea care ii inconjoara.

Prescolarii - copii cu varsta intre 2 si 5 ani - sunt nerabdatori sa deseneze si sa se uite la poze. Prin povesti cu ilustratii ii poti ajuta sa-si coordoneze vederea si auzul. Copiii sunt de asemenea captivati de obiectele aflate in miscare.

Cum sa ajuti la dezvoltarea ochilor copilului tau

Mai jos sunt enumerate cateva activitati care ii ajuta pe copii sa-si dezvolte corelaretia intre vedere si interactiunea cu lumea lor:

  • Jocuri de construit
  • Jocuri de tip Lego sau alte jucarii care stimuleaza creativitatea
  • Colorarea cu creioane sau carioci
  • Asamblarea de puzzle-uri
  • Aruncarea si prinderea mingii
  • Privitul si identificarea de poze pe o pagina in timp ce parintele citeste copilului

Dupa cum iti dai seama, cand ajuti la dezvoltarea vederii copilului tau, de fapt ajuti la dezvoltarea de ansamblu, fizica si cognitiva a copilului. Coordonarea miscarii, intelegerea lecturii si asocierea dintre cuvinte si obiecte - sunt functii importante pentru fiecare copil - si vederea le poate afecta pe toate.