Adolescentii

 


Vederea la adolescenti

Este important in aceasta perioada de dezvoltare ca ochii tai sa fie sanatosi - vederea buna este vitala pentru aproape orice activitate aleasa - si evident ca vrei sa-ti pastrezi vederea optima pentru cat mai multa vreme.

Academia americana de oftalmologie spune ca " Vederea se poate schimba frecvent in timpul anilor de scoala. Cel mai des intalnite probleme se datoreaza dezvoltarii miopiei. In plus, existenta unor probleme de focalizare si/sau de coordonare pot afecta abilitatile de invatare."  Stiai ca unul din patru elevi are nevoie de corectie a vederii? Daca esti acela - din cei patru - care are nevoie de corectie, probabil ai purtat ochelari o perioada. Intrebarea potrivita este: cand e momentul sa treci la lentile de contact? Si atunci ar trebui sa discuti cu oftalmologul si parintii tai despre lentilele de contact care sunt potrivite pentru tine, precum si despre responsabilitatile pe care le implica purtarea si intretinerea lentilelor de contact - si a ochilor tai - in fiecare zi.

Singurul si cel mai bun mod de a-ti controla eventualele probleme de sanatate oculara si de a-ti proteja vederea este examinarea oftalmologica regulata. Te poti numara printre persoanele cu risc crescut de probleme oftalmologice daca exista in familia ta antecedente de boli oculare, diabet, hipertensiune sau vedere slaba. In perioada dintre examinari, daca observi modificari in vederea ta sau daca vreunul dintre ochi e ranit in orice fel, informeaza-ti parintii si contacteaza medicul!

Pentru a-ti mentine ochii sanatosi,odihneste-te mult, mananca alimente bogate in antioxidanti, ai grija cand iti aplici machiajul sau cand folosesti fixativul, si - mai presus de toate - spala-te pe maini des pentru a te proteja de microbii care provoaca infectii.

Adolescentii se incadreaza in categoria celor cu risc ridicat de rani la ochi,in special cand practica sporturi precum tenisul sau fotbalul. Poarta intotdeauna ochelari de protectie pentru o protectie corespunzatoare a ochilor. Multi ochelari de protectie chiar iti pot imbunatati vederea in timpul practicarii sportului, chiar daca ai sau nu nevoie de corectie a vederii. Pentru a fi competitiv pe terenul de joc ai nevoie de functionarea la capacitate maxima a corpului tau - iar ochii tai nu constituie o exceptie. Vederea in timpul practicarii sportului constituie scopul principal al ingrijirii ochilor si te poate ajuta sa-ti optimizezi abilitatile principale de vedere si sa obtii avantajul de care ai nevoie.

Ochiul este un organ extrem de complex care se bazeaza pe o interconexiune complicata de semnale. Descopera cum functioneaza ochiul si apoi vezi cum te poate pacali..