40 - 50 ani

 


Pe scurt - ochii la 40 - 50 ani

Te bazezi pe vedere pentru a te bucura la maxim de viata si pentru a munci. Cu toate acestea, in timp, vederea ta se poate schimba. Pe masura ce inaintezi in varsta, muschii ochiului devin mai putin flexibili si reusesc tot mai greu sa focalizeze obiectele aflate in apropiere. S-ar putea sa ai nevoie de mai multa lumina pentru a vedea. Sau ti se va parea mai dificil sa distingi diferitele nuante de albastru si verde. Tulburarea de vedere se numeste prezbiopie si afecteaza aproape pe toata lumea; o alta etapa in dezvoltarea ochiului.

Cand ajungi la 40 de ani si apoi la 50 de ani, vei observa ca aproape toti cei de varsta ta folosesc un tip de corectie a vederii, cum ar fi ochelari sau lentile de contact multi-focale. Pe langa lentilele de corectie mai exista si optiunea de chirurgie laser in caz de miopie, hipermetropie sau astigmatism.

Viziteaza-ti specialistul oftalmolog si informeaza-te asupra problemelor care ti-ar putea afecta vederea. Daca esti bine informat poti invata sa recunosti singur semnele unei probleme si chiar sa tratezi sau sa incetinesti dezvoltarea unei afectiuni a vederii. Intre doua examinari oftalmologice, daca observi o schimbare in felul in care vezi, sau daca te ranesti la ochi in vre-un fel, contacteaza specialistul oftalmolog.

Odihna, exercitiile regulate si alimentatia potrivita sunt vitale pentru sanatatea oculara pe termen lung. Studiile arata ca mineralele antioxidante si alte vitamine pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si la incetinirea sau prevenirea bolilor asociate cu acestia. Radicalii liberi sunt molecule instabile - aflate in miscare permanenta, care pot distruge celulele ochiului, fapt ce poate duce la grave probleme de vedere, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara legate de varsta.