Vederea la 20 - 30 ani

 


Vederea la tinerii care practica sport

Pentru a fi competitiv pe terenul de joc ai nevoie de functionarea la capacitate maxima a corpului tau - iar ochii tai nu constituie o exceptie. Vederea in timpul practicarii sportului constituie scopul principal al ingrijirii ochilor si te poate ajuta sa-ti optimizezi urmatoarele trei abilitati principale de vedere:

 • Sensibilitatea la contrast iti permite sa distingi detalii fine de la distanta - ca de ex. conturul subtil al unui teren de golf.
 • Acuitatea vizuala dinamica iti mentine vederea la fel de clara atunci cand alergi ca si atunci cand stai pe loc, astfel incat poti observa fiecare obstacol.
 • Flexibilitatea la focalizare pastreaza o minge intr-o focalizare clara chiar daca aceasta se misca inspre / dinspre tine.

De ce abilitati vizuale ai nevoie?

Fiecare sport se caracterizeaza prin cerinte unice: perceptia adancimii, vederea periferica, coordonarea ochi - maini. Si fiecare sport se confrunta cu provocari unice: luminozitate puternica, vant, ceata si intalniri de aproape cu obiecte in miscare. Pentru a castiga, trebuie sa le invingi pe toate. Descopera care abilitati vizuale sunt importante pentru sportul pe care il practici. Si de ce. Gaseste sportul care te reprezinta. Apoi descopera care sunt abilitatile vizuale de care ai nevoie si de ce.

 • Baseball Marimea si culoarea mingii de baseball - si conditiile de lumina usor variate din timpul jocului - prezinta probleme specifice. Jucatorii au nevoie de vedere clara, stabila, perceptie periferica, acuratete in perceperea marimii imaginilor.
 • Baschet Iluminarea puternica a terenului de joc, miscarea constanta, precum si nevoia de a masura distantele cu acuratete - necesita stabilitate vizuala in conditii dinamice, perceptie periferica, perceptie a adancimii si flexibilitate la focalizarie.
 • Canotaj / Yachting De la masurarea adancimii reale a apei pana la citirea in detaliu a radarului, aceste sporturi necesita vedere stabila si clara. Protectia impotriva luminii puternice a soarelui este de asemenea cruciala.
 • Ciclismul Ciclistii au o pozitie neobisnuita a capului / ochilor, dar au nevoie sa citeasca informatii detaliate de pe indicatoare si harti dintr-o privire. Acest lucru necesita acuitate vizuala in dinamica si sensibilitate la contrast. Protectia ochilor impotriva vantului si a impuritatilor este de asemenea importanta.
 • Patinajul artistic Coordonarea ochi -maini, corp - picioare, precum si vederea clara si stabila sunt imperative pentru a mentine stabilitatea.
 • Pescuitul Pescuitul necesita vedere buna la aproape si acuitate vizuala dinamica pentru a vedea bine in jos dintr-o ambarcatiune in miscare.
 • Fotbalul Pentru reactii rapide in conditii dinamice, jucatorii au nevoie de acuitate vizuala dinamica, flexibilitate la focalizare, perceptie la adancime si o buna coordonare ochi -maini / picioare - corp.
 • Golf Aprecierile constante ale distantei, trecerea privirii de la iarba la diverse marcaje de pe teren necesita acuitate vizuala de ansamblu; in acest joc ai nevoie de o foarte buna coordonare ochi - maini.
 • Alpinism La inaltimi mari, alpinistii primesc mai putin oxigen si mai multa lumina ultravioleta. Foloseste intotdeauna protectie maxima impotriva razelor ultraviolete.
 • Hockey Jucatorii au nevoie de o constientizare constanta a relatiei lor spatiale cu pucul si adversarii, totul in dinamica. Pentru aceasta e nevoie de acuitate vizuala dinamica, flexibilitate la focalizare si perceptie la adancime. Protectia vederii este in mod special recomandata pentru acest sport agresiv.
 • Alergare Cei care practica acest sport au de focalizat puncte situate la distanta si pentru aceasta au nevoie de o buna acuitate vizuala.Adesea se confrunta cu vant si impuritati.
 • Ski Zapada, vantul, frigul si lumina puternica, impreuna cu lipsa de oxigen si expunerea intensa la ultraviolete in conditii dinamice creeaza nevoia de protectie maxima a vederii.
 • Patinaj viteza Aschiile ascutite de gheata pot provoca rani serioase daca nu exista o protectie corespunzatoare a ochilor.
 • Inot Pentru intoarcerile eficiente din bazin, inotatorii au nevoie de vedere clara si stabila. Foloseste intotdeauna ochelari speciali de inot pentru a diminua iritarea ochilor.
 • Tenis Provocarile speciale ale acestui sport includ concentrare vizuala prelungita si nevoia de a depista instantaneu miscarea mingii. E nevoie astfel de acuitate vizuala optima chiar si in dinamica si flexibilitate la focalizare. Asigura-te ca-ti protejezi ochii.