Vederea la 20 - 30 ani

 


Examinarea oftalmologica de la 20 la 30 ani

Nu exista indoiala: cel mai bun mod de a-ti mentine si proteja vederea este examinarea oftalmologica regulata. In perioada dintre consultatii, daca observi modificari in vederea ta sau daca vreunul dintre ochi e ranit in orice fel, informeaza-ti parintii tai si contacteaza medicul!

Testeaza-ti vederea

Descopera cat de buna este vederea ta. Acest lucru nu este un substitut pentru un examen oftalmologic detaliat - de catre un medic specialist - dar te poate ajuta sa descoperi o problema de vedere care necesita atentie de specialitate. Si apoi, este chiar distractiv!

 1. Tipareste Optotipul
 2. Lipeste-l pe un perete gol, fara ferestre, la aproximativ 1,20 m deasupra podelei.
 3. Stai jos pe un scaun la aproximativ 3 m distanta de perete. Daca in mod obisnuit porti lentile de contact sau ochelari, foloseste-i in timpul acestui test.
 4. Acopera-ti un ochi cu o batista sau o foaie de hartie si foloseste un indicator luminos pentru a urmari fiecare rand al optotipului, incepand cu primul rand de sus. Cu ambii ochi deschisi, citeste fiecare litera cu glas tare.
 5. Inregistreaza numarul randului cu caracterele cele mai mici - ca de exemplu 20/20 - pe care il poti citi corect.
 6. Repeta pasii 4 si 5 cu celalalt ochi.

Ar trebui sa poti citi randul 20/20 cu ambii ochi; daca nu se intampla asta, s-ar putea sa ai nevoie de corectie a vederii si ar trebui sa-ti faci o programare la medicul oftalmolog.

La ce sa te astepti: Examenul oftalmologic detaliat

Fiecare medic oftalmolog are propria lui rutina, dar majoritatea examinarilor oftalmologice in detaliu urmeaza un model similar. In primul rand, specialistul va cerceta istoricul tau si al familiei tale deoarece poti prezenta un risc ridicat pentru tulburari de vedere daca exista antecedente de boli oculare, diabet, hipertensiune sau vedere slaba.  

Apoi medicul oftalmolog va realiza cateva teste pentru a controla:

 • Acuitatea vizuala - Specialistul va verifica daca suferi de miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie. In timp ce privesti la optotip, specialistul iti va masura cu precizie acuitatea vizuala iar, daca este necesar, iti va prescrie corectie cu ochelari sau lentile de contact.
 • Coordonarea muschilor oculari - Utilizand un fascicul luminos, specialistul iti va testa abilitatea de a vedea clar si conturat la aproape si la distanta precum si coordonarea ambilor ochi.
 • Vederea periferica - Specialistul iti va verifica capacitatea de a percepe unui obiect aflat la periferia campului tau vizual.
 • Reactia pupilei la lumina - Specialistul va indrepta un fascicul luminos inspre ochiul tau, urmarind reflexul pupilar.
 • Testarea culorilor - Specialistul iti va cere sa descrii figurile dintr-o serie de ilustratii compuse din numeroase puncte colorate sau cercuri. Astfel ti se testeaza abilitatea de a diferentia culorile.
 • Starea pleoapelor - Specialistul iti va examina pleoapele pe interior si pe exterior.
 • Interiorul si fundul de ochi - Dupa dilatarea pupilei (cu ajutorul unor picaturi oculare si prin reducerea luminii din cabinet), specialistul va folosi un instrument special numit oftalmoscop pentru a studia retina si nervul optic. Aici apar pentru prima oara indicii despre multe din afectiunile oculare.
 • Masurarea presiunii intraoculare - Specialistul va folosi un instrument numit tonometru pentru a masura presiunea intraoculara, un prim indicator al glaucomului glaucomului si a altor boli.