Vederea la 20 - 30 ani

 


Ochii tai la 20 - 30 ani

Daca faci parte din categoria celor de 20 sau 30 de ani, te bucuri de o vedere excelenta. Inseamna ca esti emetrop - vedrea ta este cea naturala si nu s-a schimbat de cand erai copil. Poate insa vederea ta este optima cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Important este sa ai grija sa-ti mentii sanatatea intregului organismului pentru ca ochii tai sa ramana la fel si in urmatorii ani.

Singurul si cel mai bun mod de a-ti controla eventualele probleme de sanatate oculara si de a-ti proteja vederea este examinarea oftalmologica regulata. Te poti numara printre persoanele cu risc crescut de probleme oftalmologice daca exista in familia ta antecedente de boli oculare, diabet, hipertensiune sau vedere slaba. In perioada dintre examinari, daca observi modificari in vederea ta sau daca vreunul dintre ochi e ranit in orice fel, informeaza-ti parintii si contacteaza medicul!

Pentru a-ti mentine ochii sanatosi, odihneste-te mult, mananca alimente bogate in antioxidanti, ai grija cand iti aplici machiajul sau cand folosesti fixativul, si - mai presus de toate - spala-te pe maini des pentru a te proteja de microbii care provoaca infectii.

La aceasta varsta ai foarte multe optiuni pentru a corecta hipermetropia, miopia sau astigmatismul si sa-ti redai claritatea vederii. Este cel mai bun moment sa inveti cum functioneaza ochiul, sa intelegi toate optiunile pe care le ai la dispozitie pentru a lua cea mai buna decizie - si care sunt schimbarile la care sa te astepti.

Acestia sunt cei mai dinamici si frumosi ani. Vederea este importanta la munca si la distractie, pentru buna ta dezvoltare profesionala, intemeierea unei familii sau la scoala. Pentru a fi competitiv pe terenul de joc ai nevoie de functionarea la capacitate maxima a corpului tau - iar ochii tai nu constituie o exceptie.  Vederea in timpul practicarii sportului constituie scopul principal al ingrijirii ochilor si te poate ajuta sa-ti optimizezi urmatoarele trei abilitati principale de vedere: